IT-laitteiden uusiokäyttö säästää ympäristöä

Julkaistu

Vanhat käyttämättömät datalaitteet jäävät helposti kaappien ja laatikoiden pohjalle pölyttymään. Kännyköiden, kannettavien ja muiden datalaitteiden päätyminen laatikoiden tai kaappien pohjalle johtuu usein siitä, että laitteet sisältävät henkilökohtaisia tietoja ja kuvia. Laitteiden kierrättämiseen saattamisessa saattaa tietoturva mietityttää. Kuinka laite olisi helpoin hävittää ilman, että omat tiedot päätyvät jonkun muun nähtäväksi tai jopa rikolliseen käyttöön. Muistia sisältävien laitteiden data tulisikin tuhota näistä jäljitettävästi.

80 % datalaitteiden ympäristövaikutuksista syntyy valmistuksen aikana, yhden laitteen valmistukseen saattaa kulua tuhansia litroja vettä ja jätettä syntyy jopa 1200 kiloa. Vanhojen muistia sisältävien datalaitteiden palauttaminen kierrätykseen on ympäristöteko, parhaimmillaan jopa 99 % kännyköistä pystytään uusiokäyttämään ja materiaalikierrätyksen kautta niistä saadaan talteen arvokkaita jalometalleja. Kannettavista tietokoneista saadaan talteen esimerkiksi kultaa, hopeaa, rautaa sekä kuparia muovin lisäksi. Älypuhelimet sisältävät harvinaisia maametalleja kuten kobolttia. Näitä kaikkia materiaaleja voidaan hyödyntää uusien tuotteiden valmistukseen.

Ensisijainen tavoitteemme on kierrättää laitteet mahdollisimman pitkään. Samalle laitteelle pyritään saamaan jopa kolme kertaa uusi elämä kunnostamalla ja vaihtamalla osia. Sen jälkeen kun laitteet ovat vioittuneet eikä niitä voida enää käyttää, laitteet puretaan, käytetään varaosina ja loput materiaaleista toimitetaan materiaalikierrätykseen. Yksi tärkeä syy kierrättää nämä laitteet ovat metallien kasvavan tarpeen aiheuttaman tulevaisuuden mahdollinen metallipula, joka heikentää ilmastotoimia. Nykyisten datalaitteiden käyttöiän maksimoinnilla vähennämme huomattavasti hiilijalanjälkeä. Kierrättämällä vähennetään myös hiilipäästöjä, jopa 150 kiloa per kannettava tietokone. Jopa 99 % materiaaleista voidaan kierrättää, joten kierrättäminen on ympäristöteko ja pienetkin teot johtavat suurempiin muutoksiin.

Ympäristö ja tietoturva huolenaiheisiin vastaa SEIFFI ® joka on Elkerin, Kuusakosken, Inregon ja Postin yhdessä tuottama palvelu. Datalaitteiden kuten kännyköiden, kannettavien tietokoneiden ja tablettien kierrätys SEIFFIllä on helppoa, vastuullista ja tietoturvallista. Laitteet voi toimittaa joko uusiokäyttöön tai materiaalikierrätykseen. Laitteet lähetetään vaivattomasti tilauksen yhteydessä saadun Helposti koodin avulla Postin palvelupisteiltä tai Postin Smart automaattien kautta. Laitteiden matkaa voi seurata Postin pisteeltä tuhoukseen saakka. Datan tuhouksen jälkeen laite toimitetaan uudelleen käyttöön tai sen materiaalit kierrätetään teollisuuden uusiokäyttöön.