SER-kierrätys varoittaa valvomattomista sähkö- ja elektroniikkalaitteiden talkookeräyksistä

Julkaistu

Esimerkiksi taloyhtiöiden pihoilla yleistyneet avoimet keräyslavat saattavat ruokkia rikollisuutta, ja toimija niiden taustalla voi olla hämäräperäinen, SER-kierrätys kertoo tiedotteessaan.

Hälytyskellojen tulisi soida, jos kyseessä on valvomaton avolava, josta kuka tahansa voi poimia laitteet omaan taskuunsa ja mahdollisesti myydä niitä eteenpäin.  MTV-uutisoi hiljattain tapauksesta, jossa Gigantin keräyspisteelle palautettu tietokone oli päätynyt Tori.fi:hin myyntiin.

– Varsinkaan tietokoneita, puhelimia tai muita käyttäjän tietoja sisältäviä laitteita ei missään nimessä kannata jättää valvomattomiin keräyksiin. Kukaan ei voi taata, minne laitteet ja niiden sisältämät tiedot päätyvät, toimitusjohtaja Sakari Hietala Elker Oy:stä muistuttaa.

Seiffin käyttäjämäärät kasvussa

Tuottajayhteisöjen palveluyhtiö Elker Oy on yksi SER-kierrätyksen ja Seiffin taustaorganisaatioista, jotka hoitavat sähkö- ja elektroniikkalaitteiden kierrätystä Suomessa viranomaisen hyväksymien tuottajayhteisöiden lukuun. SER-kierrätyksen mukaan kuluttajan voi olla vaikea tunnistaa, toimiiko avolavakeräysten järjestäjä laillisesti.

Hietala kertoo, että Seiffi-palvelun kautta kierrätykseen palautuvien datalaitteet määrä on ollut tasaisessa kasvussa. Seiffin kautta datalaitteet kuten tietokoneet ja kännykät voi lähettää postimaksua vastaan kierrätykseen. Kun laitteen tiedot on tuhottu ja laite jatkanut matkaa kierrätettäväksi, lähettäjä saa sähköpostiinsa todistuksen.