Identiteettivarkaus eli toisen henkilöllisyydellä esiintyminen rekisteröitiin rikosnimikkeeksi syyskuussa 2015. Siitä alkaen vuoden 2016 loppuun mennessä rikosilmoituksia tehtiin yhteensä 3884. Ilmoituksista suurin osa luokitellaan talous- tai petosrikoksiin, ja ne on useimmiten tehty verkon kautta hankituilla tiedoilla.
Kyberrikostorjuntakeskuksen päällikkö Timo Piiroinen ei näe liioiteltuna tai pelotteluna, että asiaan pyydetään kiinnittämään huomiota myös kierrätyksessä.
–Ethän heitä perhealbumia tai arkaluontoisia papereitakaan fyysisesti pois ilman tuhoamista, rikosylikomisaario Piiroinen muistuttaa.
Tietojen tuhoaminen vaatii osaamista
Tietojen huolellinen tuhoaminen vaatii kuitenkin hieman osaamista. Vain harva tuntee oikeat ohjelmat tietojen tuhoamiseen tai tietää, mitkä osat laitteesta täytyy fyysisesti tuhota.
– Työmaailman kautta tietojen kryptaaminen on itselleni normiprosessi. Jos minulla ei olisi siitä tietoa, luottaisin ehdottomasti ulkoiseen tietoturvapalveluun, hän sanoo.
Pelkkä deletointi ei riitä
Mitä arkaluontoisempaa tietoa, kuten yrityssalaisuuksia, laite sisältää, sitä tarkempaa politiikkaa Piiroinen datalaitteiden kierrätyksessä noudattaisi.
Hän muistuttaa, että pelkkä tietojen deletointi ei riitä. Ei tarvitse olla kovinkaan ekspertti, että tiedot saa kaivettua takaisin.
Voi kestää kauankin, että tapaus käy ilmi
Talouspetokset voivat selvitä nopeastikin, jos kyse on luottokortin tietojen käytöstä. On myös tilanteita, joissa uhrin tiedoilla tilataan tuotteita väärillä osoitetiedoilla. Jutun koko laajuus voi tällaisessa tapauksessa valjeta vasta kuukausien, ellei jopa vuosien päästä.
–Näen jopa todennäköisempänä se, ettei uhri tiedä, että tietoja hänestä on jonkun toisen käsissä, Piiroinen sanoo.
Mihin vanhat kännykät ja tietokoneet kannattaa viedä?
SER-kierrätyksen, Kuusakosken ja Postin yhdessä toteuttama SEIFFI on kierrätyspalvelu, jossa laitteen data ylikirjataan Kuusakoski Oy:n Helsingin turvatilassa tietoturvaohjelmistolla, jota myös useiden valtioiden hallinnot käyttävät tietojensa tuhoamiseen.
Laitteet, joita ei voida digitaalisesti ylikirjoittaa, tuhotaan mekaanisesti murskaimella.
Saat todistuksen tietojen tuhouksesta ja materiaalit kiertoon
Kun data on tuhottu, Seiffi lähettää sähköpostiisi tuhoustodistuksen tietojesi hävittämisestä. Todistuksessa ilmenee, missä, milloin ja kuka laitteesi sisältämän datan on tuhonnut. Kuusakoski noudattaa datan tuhoamisessa Viestintäviraston turvallisuusohjeita.
Tietojen tuhouksen jälkeen laitteet käsitellään teollisuuden uudelleen hyödynnettäväksi materiaaleiksi. Esimerkiksi kannettavan tietokoneen sisältämäistä materiaaleista jopa 99 prosenttia voidaan kierrättää. Pystyt myös seuraamaan laitteen matkaa palautuspisteeltä aina tietoturvakäsittelyyn saakka Postin seurantakoodilla.
Vanhat laitteet kaapin pohjalta kiertoon? Aloita tästä.